Blog over aannemers en de bouw

Zo werkt asbest verwijderen

In oude woningen en kantoorpanden komt nog vaak asbest voor. Dit was vroeger namelijk een normaal materiaal om mee te bouwen. Nu er echter bewijs is dat asbest wel degelijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid, is het het noodzakelijk om asbest zo snel mogelijk te verwijderen. Ben jij asbest tegengekomen in jouw nieuwe woning of in jouw kantoorpand? Lees dan gauw verder wat je moet doen.

Doe het niet zelf
Asbest is het meest gevaarlijk, wanneer het wordt afgebroken. Dan komen de kleine deeltjes asbest los die problemen met de luchtwegen kunnen veroorzaken. Wanneer je asbest tegenkomt, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk verwijderen. Dit moet je echter niet zelf doen. Je kunt je niet goed genoeg beschermen tegen deze kleine deeltjes en je loopt dan een stuk meer gevaar, dan wanneer je de platen laat zitten. Zoek naar een professioneel asbestsaneringsbedrijf om het asbest bij jou op locatie te verwijderen.

Inspectie
Wanneer je asbest constateert en je een professional langs laat komen, zal deze allereerst de locatie inspecteren. Gaat het wel degelijk om asbest, welke vorm van asbest is het en kan er eventueel nog meer asbest aanwezig zijn op de locatie? De locatie wordt van top tot teen geïnspecteerd om vervolgens een plan van aanpak aan te kunnen meten.

Niet aanwezig
Op de dag dat de asbest wordt verwijderd is het van groot belang dat er verder niet aanwezig mag zijn op de locatie. Gaat het om een muurgedeelte op de tweede verdieping van het kantoor? Dan mogen ook alle andere verdiepingen niet aanwezig zijn. Bij het verwijderen kunnen de kleine deeltjes loskomen en in de lucht gaat zitten. Het is dus belangrijk om een vervangend onderkomen of werkplek te realiseren voordat het saneringsbedrijf langskomt.

Professionele aanpak
Het asbestsaneringsbedrijf zal de locatie grondig aanpakken en al het asbest zal verwijderd worden. Zij zijn voorzien van veiligheidskleding en voldoende beschermende middelen. Hierdoor kunnen zij veilig het asbest komen verwijderen. Nadat het asbest is verwijderd, is het belangrijk om aan vervangend materiaal te denken. Dit kan dan gelijk geïnstalleerd worden na de verwijdering. Neem dan ook gelijk contact op met een aannemer om na de sanering van het asbest, direct aan de slag te kunnen.

Heeft jouw schuur een dak van asbest of kom je asbest tegen in jouw oude kantoorpand? Dat is geen reden voor paniek. Je kunt een professioneel asbestsaneringsbedrijf inschakelen om de asbest bij jou op locatie te komen verwijderen. Asbest verwijderen is cruciaal voor een gezonde en veilige leef- en werkomgeving.