Blog over aannemers en de bouw

Het belang van consequent cv onderhoud

Het belang van consequent cv onderhoud

 

Er is een groot gebrek aan zorgvuldig cv onderhoud. Er zijn twee verschillende probleemgroepen te onderscheiden die zich schuldig maken aan dit gebrek van onderhoud. De eerste groep bestaat uit mensen die niet stilstaan bij het belang van het juiste onderhoud en uiteindelijk de vervanging van hun oude cv installatie, die het in hun ogen nog immers prima doet. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1,1 miljoen van de 6,2 miljoen onderzochte cv-ketels ouder is dan 14 jaar. Dat is een zorgelijk feit aangezien de gemiddelde levensduur van een cv-ketel en rookgasafvoer rond de 15 jaar ligt. De tweede groep bestaat uit mensen die juist wel een nieuwe cv hebben laten installeren en er precies om deze reden niet meer naar omkijken. Het gevaar hierbij is zelfs nog groter dan bij de te oude cv-ketels. Uit een rapport van de Onderzoekraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen blijkt dat 46% van deze ongevallen worden veroorzaakt door problemen met de cv-installatie en dat het merendeel plaatsvond niet door problemen met een oude maar juist met een nieuwe installatie. Men gaat erop uit dat hun moderne cv-ketel goed werkt, ze vertrouwen blindelings op de indrukwekkend klinkende keurmerken die met een nieuwe installatie komen en gaan ervan uit dat hun nieuwe cv geen onderhoud nodig heeft. Het is daarom een goed idee Leenards Warmte- en Luchttechniek BV in te schakelen

 

Keurmerken zijn geen garantie   

 

Het is natuurlijk niet vreemd dat veel mensen blindelings vertrouwen op officiële keurmerken, deze behoren aan goede standaarden te voldoen. De realiteit is echter dat het bezitten van een erkend keurmerk geen garantie is voor een goede cv installatie. Eén van de problemen die de Onderzoekraad constateerde was het gebrek aan kennis en vaardigheid van verschillende installateurs. Zo passen bijvoorbeeld niet elke luchttoevoer- en de rookgasafvoerleidingen en uitmondingen bij elk gebouw, lang niet alle installateurs letten hier echter op. Uiteindelijk beschikt iemand dan over prima apparatuur die in theorie goed werkt, maar die bij hen niet goed is geïnstalleerd waardoor er alsnog ongevallen met koolmonoxide kunnen plaatsvinden. 
 


Geen gevaar   

 

Het gebrek aan garantie die een keurmerk u kan bieden, klinkt misschien zorgwekkend. Toch geeft de Onderzoekraad voor Veiligheid in hun rapport ook aan dat het niet meteen betekend dat u in ernstig gevaar bent of dat u meteen al het vertrouwen in uw cv-installatie en de bedrijven die ze bij u leveren hoeft de verliezen. Als u zorgt dat uw huishouden beschikt over goede ventilatie, een uitstekende koolmonoxidemelder die op de juiste plaats is opgehangen en regelmatig cv onderhoud; dan hoeft u zich nergens zorgen om te maken en kan u met een gerust hart naar bed gaan.