Blog over aannemers en de bouw

Waarom renoveren

Renoveren

Iedereen houdt wel van een vernieuwing op z'n tijd. Zo willen we weleens een nieuwe tafel in de kamer, kan de schuur wel een likje verf gebruiken en zo is een gebouw ook weleens aan renovatie toe. Maar wat houdt renoveren precies in en wat komt er allemaal bij kijken? In dit artikel vertel ik je meer over de in -en outs van renovatie.

Wanneer er een pand (of een gedeelte van een pand) aan vervanging toe is, wordt het tijd om te renoveren. Je hebt het vast wel eens gezien; een gebouw staat voor een gedeelte kaal en ontleedt in de stijgers of is ingepakt in plastic als een soort mega cadeau. Op dat moment wordt dat gebouw dus gerenoveerd. 

De weg naar renovatie

Voordat een pand gerenoveerd wordt is er wel het één en ander aan vooraf gegaan. Het kost namelijk veel tijd, geld en inspanning om zo'n groot project uit te voeren. Voordat een pand in de steigers komt te staan is er van tevoren bepaald wat er veranderd gaat worden. Neem bijvoorbeeld een huis van hout. Het huis kan wel meer dan honderd jaar oud zijn en draagt dan ook met trots de titel; gemeente monument. Met zo'n eervolle titel kan een huis natuurlijk niet zomaar afgebroken of totaal veranderd worden. Maar ja, het moet natuurlijk wel veilig blijven, want wanneer het op instorten staat of niet meer brandveilig is, ben je verder van huis.  Er wordt in alle gevallen dan ook goed gekeken naar wat er absoluut vervangen moet worden, welke materialen ervoor gebruikt gaan worden en natuurlijk; hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Daar horen de nodige voorbereidingen, blauwdrukken en begrotingen bij. 

Wat er nog meer bij renoveren komt kijken

Goed werk kost tijd, soms veel tijd. Een renovatie is een groot project waar niet alleen veel tijd in de voorbereidingen gaat zitten, maar ook in de uitvoering ervan. Dit is niet zo gek, want er moet natuurlijk aan alles gedacht worden. Het doel van de renovatie kan de duur van het project sterk beïnvloeden. Het zal bijvoorbeeld veel meer tijd kosten om een oud gebouw volledig in een nieuw jasje te steken, met een extra uitbouw en een grote dakkapel erbij, dan wanneer een aantal kozijnen in de voorgevel aan vervanging toe zijn. 

Wel kun je ervan uitgaan dat een renovatie om veiligheidsredenen wordt uitgevoerd sneller zal verlopen dan wanneer er een 'schoonheids make-over' plaatsvindt. In beide gevallen ga je sowieso verschil zien en dat levert een hele nieuwe beleving op voor iedereen die het gebouw bezoekt. 

Het kan dan ook best interessant zijn om zo'n renovatie project te volgen vanaf de zijlijn, gewoon, om te zien wat er allemaal veranderd. Pas er alleen wel op dat je niet te dichtbij komt staan, het kan er ruig aan toe gaan!

Voor meer informatie spreek met Cobrabant.